Spojené státy jdou dál Trumpovi navzdory. Trumpismus ale nezmizí

Jak se se svou porážkou vypořádá sám Donald Trump, může být jedno. Jeho stínu se Američané ve volbách rozhodně nezbavili.

Zpětně se bude určitě psát, že Donald Trump nemohl skončit jinak. Zatímco v sobotu 7. listopadu nejprve CNN a pak celá smršť dalších médií oznámily vítězství Joea Bidena v amerických prezidentských volbách, Trump hrál golf ve Virginii. Aby toho nebylo málo, Trumpův „televizní právník“ Rudy Giuliani ve stejnou chvíli pořádal bizarní tiskovou konferenci před zahradnickým obchodem na okraji Filadelfie. Trumpův tým si podle všeho chtěl rezervovat filadelfský hotel Four Seasons, ale místo toho skončil před obchodem s názvem Four Seasons Total Landscaping. Před vraty garáže obchodu (narychlo polepenými trumpovskými plakáty) mezi krematoriem a pornoobchodem Giuliani představil několik svědků údajných volebních podvodů. Spousta novinářů, kteří byli na místo přizváni, ale tuto surreálnou show opustila ještě před jejím začátkem v okamžiku, kdy se dozvěděla, že jejich redakce oznamují Bidenovo vítězství. 

Lze si představit i scénář, v němž Trump výsledek voleb nikdy skutečně neuzná, ale zbytek Spojených států a život půjdou dál s Bidenem.

Trumpovy šance zvrátit situaci jsou v tento moment takřka nulové. V tuto chvíli sice nejsou ještě dopočítány všechny hlasy, už teď má ale Biden 279 volitelských hlasů, přičemž ke zvolení mu jich stačí 270. S dopočítáním zbývajících států mu pravděpodobě ještě nějáké přibudou. Výsledek tedy na volitele nakonec zdaleka těsný nebude. To však může mást. Po minulých volbách média často opakovala, že Hillary Clinton mohla vyhrát, kdyby jen několik desítek tisíc lidí v klíčových státech hlasovalo jinak. Totéž velmi pravděpodobně půjde říct o letošních volbách.

Nic nekončí, jedeme dál 

Je ale trumpismus reálně u konce? Sám Donald Trump zatím porážku neuznal. I proto se oznámení výsledku tak táhlo. Americký mediální systém vůbec není zvyklý na to, že se poražený zdráhá prohru přijmout – právě jeho symbolický telefonát úspěšnějšímu kandidátovi většinou dává signál médiím, že mají vyhlásit vítěze. Prezidentův tým namísto toho napadá výsledky voleb v několika klíčových státech. Je ale nepravděpodobné, že tyto žaloby výsledek zvrátí. Právní zástupci Joea Bidena tvrdí, že z toho, jak jsou žaloby formulovány, je jasné, že cílem prezidenta ve skutečnosti není spory vyhrát. Nabízí se myšlenka, že místo výhry ve volbách Trumpův tým doufá v to, že si vytvoří půdu pro narativ na několik dalších let: Donald Trump byl neprávem připraven o vítězství. 

Vše záleží na mnoha proměnných a především na tom, jak se k situaci postaví sám Trump. Po sobotní golfové odmlce začal Trump opět divoce tweetovat o tom, jak dobře si ve volbách vedl. Velká část republikánů zatím vyčkává, byť někteří už naznačili, že případné přepočítávání Trumpovi nemůže pomoci a několik jich už pogratulovalo Bidenovi k vítězství. Lze si představit i scénář, v němž Trump výsledek voleb nikdy skutečně neuzná, ale zbytek Spojených států a život půjdou dál s Bidenem.

To ale neznamená, že Trump jen tak zmizí. Je samozřejmě brzy na to spekulovat o jeho budoucnosti v momentě, kdy ještě ani neuznal volby. Teoreticky mu ale nic nebrání kandidovat znovu v roce 2024. Americká ústava omezuje prezidenta ke dvěma volebním obdobím, ta ale nemusí nutně navazovat (na konci 19. století už se takto prezident Grover Cleveland do Bílého domu po odmlce vrátil).

Trump ve světě médií

V současnosti se objevují spekulace o tom, že se Trump vrhne opět do světa médií. Zvěsti o tom, že Trump založí televizní stanici, se objevovaly už před volbami 2016. Trump se teď navíc zlobí na televizní stanici Fox News, která paradoxně jako první ohlásila, že ve státě Arizona vyhrál Joe Biden (což dosud není zcela jisté). Podle Johna Santucciho z ABC News Trump zvažuje, že založí konkurenční kanál, přetáhne hvězdy Fox News jako Seana Hannityho a Tuckera Carlsona a Fox News zničí. 

I kdyby se ale Donald Trump definitivně stáhl nejen z politiky, ale i z veřejného života (a to třeba i nedobrovolně), trumpismus nezmizí. Možná by si to část republikánských politiků přála. Je tu ale řada republikánů, kteří nevidí v Trumpovi výjimku z pravidla, po které se slehne zem, ale příklad hodný následování. Senátoři jako Josh Hawley z Missouri, senátor Tom Cotton ze sousedního Arkansasu nebo floridský guvernér Ron DeSantis jsou připraveni převzít pochodeň a představit svůj vlastní, soustředěnější a kompetentnější trumpismus. 

Během soboty vyšly davy Američanů do ulic slavit – ne nutně Bidenovo zvolení, ale rozhodně Trumpův konec. Nicméně už teď je jasné, že jakkoliv se k situaci postaví sám Trump, jeho stín tu zůstane ještě dlouho. Bidenův příchod do Oválné pracovny tak bude lecčím, ale rozhodně ne návratem k normálu. 

Autor je redaktor Alarmu.

 

Čtěte dále