Pivo a zbraně za očkování, Fauciho e-maily a pat v DC 

V prvním díle nové rubriky se dočtete o nové kauze Anthonyho Fauciho, klíčovém vyjednávání v DC, ale taky o tom, jak se jednotlivé státy v USA snaží motivovat lidi k očkování.

Vítejte u nové rubriky doplňující podcast Redneck. V posledních měsících přestal být Redneck přehledem o aktuálním dění a jednotlivé díly se většinou věnují různým tématům více do hloubky. Aby vám neunikal přehled o tom, co se děje ve Spojených státech, podobně jako při loňských primárkách přibudou pravidelné stručné svodky z uplynulého týdne.

Fauciho e-maily

Americkými médii v posledním týdnu jednoznačně nejvíce rezonovala kauza mailů Anthonyho Fauciho z první půlky loňského roku, které si na základě amerického zákona o svobodném přístupu k informacím vyžádali server Buzzfeed, deník Washington Poststanice CNN. Jedná se o soubor více než tří tisíců stránek e-mailů, z jejichž obsahu si pozornost médií si vysloužily především teorie ohledně původu viru covid-19. Spekulace o tom, že nový druh koronaviru mohl předloni uniknout z laboratoře ve Wu-chanu, byly v průběhu pandemie vyvraceny jako velmi nepravděpodobné, případně jako čisté konspirační teorie. Úryvky částečně cenzurovaných e-mailů ale nasvědčují, že jeho tým přistupoval k této teorii za zavřenými dveřmi jinak. Fauci se brání tím, že jsou zmínky z e-mailů vytrhávany z kontextu a uměle nafukovány. „Stále si myslím, že nejpravděpodobněji virus pochází z přenosu ze zvířat k člověku, ale nechávám si mysl otevřenou s tím, že pokud je tu jiný původ – a jiný původ je možný –, mohl to být únik z laboratoře,“ řekl Fauci pro CNN.

V Západní Virginii spojili očkovací program s loterií, ve které může několik šťastlivců, kteří se nechají naočkovat, vyhrát nejen peníze, ale i několik brokovnic a loveckých pušek.

Na politické dopady kauzy se ve svém komentáři zaměřoval americký komentátor Thomas Frank. V textu pro britský deník The Guardian naznačuje, že kdyby se tato teorie potvrdila, mohla by částečně zafungovat jako jakási rehabilitace Donalda Trumpa (který se už teď chlubí, že měl pravdu). „Možná bude hypotéza úniku z laboratoře věrohodně vyvrácena. Já v to rozhodně doufám. Pokud se ale jenom trochu přiblíží potvrzení, je zcela jasné, jaký narativ to vyvolá,“ píše Frank, který se ve svém komentáři zároveň vymezuje vůči tomu, že by na kauzu šlo nahlížet binární optikou stylu Čína versus USA.

O něco skeptičtěji se ke kauze vyjádřil Adam Rogers na webu časopisu Wired. „Unikl SARS-CoV-2 z laboratoře? Upravovali ho vědci, aby byl nebezpečnější a rychleji se šířil? Možná. Měli bychom se snažit zjistit, odkud se vzal? Zcela určitě, už jenom proto, abychom mohli zabránit další případné pandemii. Ale odpovědět na tyto otázky bude trvat roky. Mezitím k sobě hrstka lidí v Kongresu přitáhne televizní kamery a moc. Několik komentátorů a novinářů přitáhne pozornost pro své opoziční chytrolínství, možná tím získají pár předplatitelů – jedná se o vaše pochybnosti, komodifikované a zabalené k prodeji,“ varuje Rogers.

Kompromis nekompromis

Kongres a celý Washington DC je stále ve víru vyjednávání o balík velkých investic do americké infrastruktury. Ačkoliv možná spíš než ve víru uvíznulo ve stojatých vodách (pokud vás zajímá patová situace v Kongresu do hloubky, poslechněte si nedávný díl podcastu Redneck). Největší překážkou jsou pro Joea Bidena a demokraty jednak republikáni, kteří jsou odhodlaní veškerou Bidenovu agendu blokovat, ale také jejich vlastní středovější kolegy, především senátoři Joem Manchin a Kyrsten Sinemou.

Podle aktuálních informací novinářů Washington Postu Sueng Min Kim a Tonyho Romma měl Biden nabídnout republikánům ústupky v oblasti financování balíku investic – údajně má být ochotný slevit ve věci vyššího zdanění korporací. V předchozích verzích se míra tohoto zdanění pohybovala mezi 21 a 28 procenty, nyní má Biden nabízet pouhých 15 procent. Například čerstvě zvolený levicový kongresman Jamaal Bowman se ale proti tomuto novému komprosmisu razantně ohradil.

Je otázkou, zda tyto návrhy mají skutečně za cíl přesvědčit republikánské senátory, nebo naopak signalizovat středovým demokratům, že pro kompromis s republikány (jejž například Joe Manchin vyžaduje) bylo učiněno maximum. Prosazení zákona bez republikánů by ale velmi pravděpodobně vyžadovalo dalekosáhlé změny ve fungování amerického Senátu. Bidenova administrativa zároveň vydává signály, že jí dochází trpělivost. „Mám důvěru v proces vyjednávání, ale zároveň souhlasím, že nemůže pokračovat donekonečna,“ vyjádřil se pro CNN ministr dopravy Pete Buttigieg.

Pivo zadarmo a očkování každej den

Masivní operace očkování Američanů sice pokračuje, ale začínají se množit obavy, že se celý proces zpomaluje. Především proto, že se spousta lidí očkovat prostě nechce. Na různých místech proto začaly přicházet lokální úřady s všemožnými způsoby, jak lidi k očkování přilákat. Jeden okres ve státě New York začal proto nabízet k očkování pivo zdarma. Program pojmenovali Shot and Chaser – slovní hříčka pracuje s tím, že slovo „shot“ může znamenat jak očkování, tak panáka, a chaser je pak lidově řečeno „brzda“. Podobný program fungoval i v Connecticutu.

Jiný kraj, jiný mrav – v Západní Virginii se motivaci k očkování rozhodli pojmout po svém. Stát spojil očkovací program s loterií, ve které může několik šťastlivců, kteří se nechají naočkovat, vyhrát nejen peníze, ale i několik brokovnic a loveckých pušek. Sousední Kentucky nabízí loterii alespoň o peněžité výhry. V Maine zvolili zdravější motivaci v podobě rybářských lístků nebo vstupenek na baseball. Ne všichni se ale snaží k očkování motivovat pozitivně. Floridský promotér Paul Williams se rozhodl prodávat lístky na koncert, který pořádá, za 18 dolarů pro očkované a za 1000 dolarů pro neočkované. Dražší lístek si ale prý zatím nikdo nekoupil. Těmito programy se ovšem inspirovala i administrativa Joea Bidena, která spustila plán, jehož cílem je naočkovat do oslav Dne nezávislosti 70 procent Američanů – i součástí této federální kampaně by mělo být pivo zdarma.

Autor je redaktor Alarmu.

 

Čtěte dále