Odbory vs. Amazon? Zatím 1:1. Prohrou v druhém skladu to ale nekončí

Měsíc po historické výhře odborů ALU ve skladišti Amazonu na newyorském Staten Islandu přišla v tamní druhé pobočce prohra. Jde však jen o škobrtnutí.

Na začátku dubna oslavovali zaměstnanci Amazonu na newyorském Staten Islandu historickou výhru: poprvé na půdě Spojených států se totiž podařilo založit odbory v Amazonu. Předseda nových odborů Amazon Labour Union (ALU) Chris Smalls se o jejich založení snažil od svého nelegálního vyhazovu z firmy na začátku pandemie koronaviru. Vyhozen byl přitom právě ze skladiště známého pod zkratkou JFK8, kde si téměř na den přesně o dva roky později zaměstnanci odhlasovali založení odborů. Smalls se ihned nechal slyšet, že se mu ozvali kolegové z desítek dalších skladišť po celých Státech, kteří by rádi odbory založili také. Jeho první cíle byl ale jen přes ulici: skladiště LDJ5.

Potíže v LDJ5

Předseda i ostatní členové ALU ale od začátku v souvislosti s LDJ5 krotili přehnaná očekávání. Důvodů k tomu měli několik. Už v JFK8 rozjel Amazon tvrdou kampaň, jejíž součástí byly povinné „porady“, na kterých do svých zaměstnanců vedení nalévalo protiodborářskou propagandu (mimochodem federální Národní rada pro pracovní vztahy momentálně zvažuje úplný zákaz této praxe). Po úspěchu odborářů v prvním skladu ale dle všeho vedení Amazonu v LDJ5 ještě přitvrdilo.

Po výhře v JFK8 si někteří z nás mysleli, že v LDJ5 to bude snadné.

Jeden z popsaných incidentů se týkal odborářského transparentu. Ten vedení Amazonu tolerovalo v breakroomu JFK8, ale když byl tentýž transparent přenesen do LDJ5, začal proti němu management brojit – například tvrzením, že zde může zůstat, jen pokud ho budou odboráři fyzicky držet. Jeden z místních odborářů Julian „Mitch“ Mitchell-Israel pro časopis Jacobin odhadoval, že v LDJ5 připadá jeden nastrčený protiodborářský „konzultant“ na každých dvacet normálních zaměstnanců.

V mnohém se liší i obě zařízení. JFK8 je větší skladiště, ve kterém objednávky z Amazonu začínají svou pouť. Pracuje zde přes osm tisíc zaměstnanců, kteří po deseti- až dvanáctihodinových směnách balí a nakládají produkty mířící k zákazníkům. Oproti tomu LDJ5 je třídící středisko, tedy místo, kde jsou selektovány už zabalené zásilky mířící převážně do New Yorku. Středisko má jen asi 1500 zaměstnanců, drtivá většina z nich je zaměstnaná na částečné úvazky (asi 80 procent zdejších zaměstnanců) a práce je zde obecně méně náročná než v JFK8. Mimo to je LDJ5 daleko mladší středisko, které bylo otevřeno až poté, co byl Chris Smalls vyhozen ze sousedního JFK8.

Zaměstnanci s částečnými úvazky jsou pro odborářské snahy oříškem. Navíc zatímco v JFK8 probíhal kontinuální odborářský aktivismus v posledních dvou letech, na LDJ5 se odboráři soustředili daleko kratší dobu. Jak uvádí odboráři z LDJ5 v rozhovoru pro web In These Times, řada z nich se v uplynulých týdnech naopak soustředila na pomoc svým kolegům z JFK8.

Nenecháme se zdeptat

„Myslím, že po výhře v JFK8 si někteří z nás mysleli, že v LDJ5 to bude snadné. Pak jsme si ale uvědomili, že jsme se přepočítali. Amazon na nás byl naštvaný za to, že jsme v JFK8 vyhráli – vůbec to nečekali. A teď se do nás pouští vší silou v LDJ5. Úspěšně se jim podařilo zaktivizovat některé protiodborářské zaměstnance a museli jsme se vypořádávat se spoustou dezinformací, drbů a lží,“ uvedla odborářka Madeline Wesley v rozhovoru.

Hlasování v LDJ5 začalo poslední dubnový týden, v pondělí 2. května pak NLRB sečetla hlasy: odborářská strana prohrála 618 ku 380. „Nic se nezměnilo, dále se organizujme. Nebuďte demotivovaní a smutní, buďte naštvaní a mluvte se svými kolegy,“ reagoval na prohru šéf ALU Smalls. „V žádném případě nás to neodradí, ani se tím nenecháme zdeptat. Právě naopak. Teď se budeme snažit desetkrát tolik,“ řekl po hlasování jeho kolega Derrick Palmer.

Jejich výroky nejsou příliš překvapivé ve světle toho, že byli ke svým odborářským aktivitám částečně motivováni loňskou prohrou svých kolegů v alabamském Bessemeru. V rozhovorech často zmiňují, že se poučili z chyb tamních odborářů. Aktuálně se – poučeni jednou výhrou a jednou prohrou a s přesvědčivou podporou veřejnosti – chystají pomoci s organizací odborářských voleb v dalších skladištích po celých Spojených státech. Vedení Amazonu si tak vydechne jen na chvíli.

Autor je redaktor Alarmu.

Čtěte dále