Za soucit a solidaritu

Čeští neonacisté svolali do Brna na pátek demonstraci proti imigrantům. Postavme se šíření nenávisti, které začalo minulý týden v Bratislavě.

Další kolo fašizace české společnosti běží na plné obrátky. Na internetu to vypadá, jako by v České republice probíhala občanská válka. Nepřítel je sice pořád někde „tam venku“, ale minulou sobotu v Bratislavě protiimigrační demonstranti ukázali, že útočit ve jménu obrany národa lze i na cyklisty, na rodinu s dětmi, prostě na kohokoliv.

Na rostoucí nenávisti frustrované části společnosti se hodlá přiživit i česká neonacistická scéna, která svolala na tento pátek do Brna svoji demonstraci proti imigrantům. Stejně jako před pár lety nevadilo slušným Čechům pochodovat s neonacisty proti Romům, ani teď nebude mnohým vadit s nimi pochodovat proti všemu cizorodému.

Jen sicilské městečko Pozzalo přijalo osmadvacetkrát víc lidí, než by v rámci kvót měla přijmout celá Česká republika.

Česká islamofobie postupně opouští své rádoby demokratické a liberální argumentační fígle (třeba starost o práva žen) a osvojuje si rétoriku války, ve které je povoleno vše. Antiislámská vlna žije vlastním životem a má hned několik avantgard, které se nebudou krotit. Tahounem antiislámských nálad by se rádi stali i neonacisti. Prvním krokem k tomu by měla být páteční demonstrace v Brně.

Přitom jen sicilské městečko Pozzalo přijalo osmadvacetkrát víc lidí, než by v rámci kvót měla přijmout celá Česká republika. Přímá zkušenost s lidmi prchajícími před válkou, kteří se vylodili po několika dnech strachu o holý život, vyvolala v Pozzalu solidaritu, a nikoli válku. Pomohl tento příběh, který česká média víceméně ignorovala, rozptýlit obavy lidí v Česku hystericky vystrašených z imigrantů? Stěží. Vládne lhostejnost.

Z obrany evropských hodnot se přechází do útoku na demokracii. „Pověsit, pověsit,“ skandovali lidé v Bratislavě směrem k parlamentu a těžko říct ke komu dalšímu. Násilí po demonstraci se už sice zúčastnila jen skupina nácků. Pokojnější účastníci jim však poskytli nezbytné krytí – patrně měli pochopení pro „vyhrocené“ chování. Stejná demonstrace by se měla zopakovat v pátek v Brně. Iniciativa Brno blokuje! proto organizuje protiakci.

O imigranty v pátek v Brně nepůjde – muselo by jich na české území přijít o několik řádů více, aby mohli vůbec pomýšlet na to, co jim odpůrci imigrace masírovaní propagandou a strachem na všech úrovních, přisuzují. Půjde o podobu naší společnosti a demokracie. Smyslem protiakce bude vyslovení jednoduchého názoru, že paralýza nenávistí a strachem není jediné řešení „migrantské krize“. Udělejme si vlastní názor, zastavme protiimigrační politiku a xenofobii.

Redakce A2larm.cz

 

Čtěte dále