Cuomův pád, nedostupné bydlení a zvraty v amerických odborech

Minulý týden se naše americká svodka věnovala prodloužení moratoria na vystěhovávání. Mezitím se však nashromáždilo několik události ze světa odborů a také odstoupil newyorský guvernér.

Newyorský guvernér Andrew Cuomo v úterý oznámil, že odstoupí ze své funkce. Dělá tak v reakci na půl roku sílící tlak především kvůli dvěma odděleným skandálům. V rámci jednoho ho obvinila celá řada žen ze sexuálního obtěžování. Druhý skandál se týká množství úmrtí na koronavirus v pečovatelských domech – Cuomova administrativa měla čísla naschvál podhodnocovat. Oběma případy se zabývá newyorská vrchní prokurátorka Letitia James. Pokud vás zajímají podrobněji, poslechněte si nedávný díl Rednecku.

Horníci United Mine Workers of America (UMW) zahájili stávku v dole firmy Warrior Met Coal na jaře a drží ji už pátý měsíc.

Na Kapitolu se zase o krůček kupředu pohnula vyjednávání o balíku investic do americké infrastruktury Joea Bidena. Demokraté ve snaze dohodnout se s republikány balík osekali na 1,2 bilionu dolarů na deset let (původně padaly i pětinásobné částky). Odměnou jim bylo to, že v úterý pro takto seškrtaný balík zvedlo ruku 69 senátorů, tedy včetně 19 republikánských zastupitelů. Zpráva je dvousečná. O tom, že Spojené státy potřebují masivní investice do infrastruktury, se mimo chodby Kongresu mnoho lidí nepře. Finální balík je zároveň jen kapkou v moři, stejně tak je ale úspěchem pro Joea Bidena, jelikož přesvědčit v aktuálním rozpoložení část republikánů, aby podpořili jakýkoli jeho investiční návrh, se rovná téměř kouzlu. Nyní balík musí schválit Sněmovna reprezentantů, kde mají demokraté o něco málo solidnější většinu než v Senátu.

Spokojenost levicovějších demokratů se ale bude odvíjet od osudu doplňkového balíku investic. Vedení Demokratické strany totiž souhlas od hrstky republikánů vybojovalo za tu cenu, že od verze balíku schválené Senátem byly odděleny další investice ve výši 3,5 bilionu dolarů. Ty chtějí schválit sami pomocí procesního nástroje zvaného „budget reconciliation“. Ten umožňuje straně schválit omezenou škálu rozpočtových rozhodnutí, aniž by získala v Senátu většinu přes šedesát hlasů (pokud vás tento proces zajímá více, poslechněte si díly Rednecku o filibusteruBidenově agendě). Otázkou ale je, jestli budou pro i pravicovější demokraté, jakými jsou senátoři Joe Manchin a Kyrsten Sinema. Na protlačení tohoto doplnění velmi tlačí demokratický socialista Bernie Sanders, který aktuálně předsedá senátnímu rozpočtovému výboru. Před několika dny jeho schválení propagoval ve svém komentáři na Fox News.

Neuplatitelný nájem

O něco temnější zprávou je nedávná studie neziskové organizace National Low Income Housing Coalition. Podle ní téměř polovina amerických pracujících nevydělává dostatečné množství peněz, aby uplatili nájem jednoložnicového bytu (tedy v praxi především 1+1 nebo 2+kk). Studie obsahuje mapy, které rozebírají, kolik procent svých příjmů musí Američané zaplatit za různé typy bydlení. Několik interaktivních map a grafů ze studie si můžete proklikat na webu britského deníku The Guardian. Deník dává zjištění mimo jiné do souvislosti s tím, že během pandemie se zpozdilo s placením nájmu čtrnáct procent Američanů, a s moratoriem na vystěhovávání (o jehož prodloužení jsem psal minulý týden).

RIP Trumka

Protože rozebírání moratoria zabralo v podstatě celou americkou svodku z minulého týdne, chtěl bych místo toho na závěr zmínit pár zpráv ze světa amerických odborů, které se za poslední dobu nakumulovaly. Na začátku srpna zemřel ve věku 72 let jeden z nejviditelnějších amerických odborářů. Richard Trumka téměř dvanáct let vedl největší americký odborový svaz AFL-CIO, který zastupuje 12,5 milionu amerických pracujících. Za odkazem Richarda Trumky a jeho kariérou od hornických začátků v Pensylvánii až do Washingtonu se ohlíží například Erik Loomis v podcastu magazínu Slate. Za pozornost stojí také citlivý, ale nikoli nekritický nekrolog od C. M. Lewise na webu Strikewave.

Národní rada pro pracovněprávní vztahy (NLRB) vydala předběžné rozhodnutí ve věci jarního hlasování o založení odborů ve skladišti Amazonu v alabamském městě Bessemer. O neúspěšném hlasování jsem psal v dubnu a leží za ním rozhodně i selhání ze strany odborářů. Nicméně podle NLRB Amazon porušil pravidla a volby by se měly opakovat. Rozhodnutí je zatím pouze předběžné a není závazné – na definitivní rozhodnutí si budeme muset počkat v horizontu týdnů.

O stále pokračující stávce horníků v alabamském Brookwoodu jsem tu už také psal. Horníci United Mine Workers of America (UMW) zahájili stávku v dole firmy Warrior Met Coal na jaře a drží ji už pátý měsíc. Velká americká média ale o jejich boji příliš neinformují. O to pozoruhodnější je, když někdo mlčení prolomí. Tento týden byla na stávkující upřena pozornost z poměrně nečekaného směru: reportáž zaměřenou na to, jak manželky místních horníků pomáhají udržet stávku, přinesl web amerického časopisu Elle. „Nebudeme jen tak stát v tichosti někde bokem nebo s dětmi v kuchyni. Chceme být vidět a slyšet, protože důlní firma musí vědět, že když muž pracuje pro Warrior Met, podepisuje pracovní smlouvu celá jeho rodina. A ženy umí být daleko zlomyslnější než muži, když jde o rodinu,“ řekla pro Elle učitelka Haeden Wright, jejíž otec i manžel jsou horníci.

Autor je redaktor Alarmu.

Čtěte dále